Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon ympäristössä tehdyt muutostyöt on saatu valmiiksi ja alue on taas vierailijoiden käytössä.

Maanrakennustöitä teki alueella kolme toimijaa. Petäjäveden kunta toi Vanhankirkontien asukkaille ja Petäjäveden vanhan kirkon hiekkaparkkipaikalle maailmanperintökeskustakin ajatellen vesi- ja viemäriliittymävalmiuden. Petäjäveden vanhan kirkon säätiön toimesta Petäjäveden Vanhankirkontien hiekkaparkkipaikkaa laajennettiin, laatua kohennettiin ja sen valaisimet päivitettiin osana piha-alueen kunnostustöitä.

Hankkeen alussa kevättalvella alueelta kaadettiin maiseman avartamiseksi ja näkymän parantamiseksi noin 30 koivua. Urakoitsijatyönä kuorittiin pintamaat pois, asennettiin suodatinkangas ja päälle ajettiin mursketta ja pintahiekkakerros.

Parkkipaikka on osa tulevan Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen piha-aluetta. Hankkeen toimenpiteisiin kuuluivat myös kohteen saavutettavuuden lisäämiseen liittyvät työt. Tienviitoitusta lisättiin neljästä lähestymissuunnasta; Jyväskylä, Keuruu, Multia ja Jämsä. Ne täydentävät jo olemassa olevia opasteita, jotka nykyisellään sijaitsevat lähempänä kohdetta.

Nyt tehdyn laajennuksen jälkeen parkkipaikalle pääsee bussilla ja sinne on merkitty inva-paikat.
Parkkipaikan laajennus parantaa alueen valmiuksia myös Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen rakennustöiden aloitusta varten.

Muutostyöt toteutettiin Leader-rahoitteisen Vesuri ry:n tuella. Muita rahoittajia hankkeessa olivat Petäjäveden kunta, Petäjäveden seurakunta ja muutokset toteuttanut Petäjäveden vanhan kirkon säätiö.

Petäjäveden seurakunta teki syyskuun alussa kunnostustöitä, joilla vanhan kirkon säilymistä ja turvallisuutta parannettiin. Piha-alueella ohjattiin sadevesiä eri toimin pois kirkon seinustalta. Lisäksi kirkon sähköjärjestelmät ja kaapeloinnit korjattiin.

Joululahjoitus maailmanperinnön hyväksi

Lahjoittamalla voi tukea keskisuomalaisten Unesco-kohteiden säilymistä. Keski-Suomessa sijaitsee kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Petäjäveden vanha kirkko ja Struven ketjun Oravivuoren piste Korpilahdella. Lahjoitusten avulla rakennetaan Keski-Suomen maailmanperintökeskus, jossa kotimaiset ja kansainväliset vieraat pääsevät tutustumaan maailmanperintökohteisiin ympäri vuoden.

Lahjoituksia kerää yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon Petäjäveden vanhan kirkon säätiö sr Poliisihallituksen myöntämällä rahankeräysluvalla RA/2020/1404. Lahjoituksen voi tehdä Petäjäveden vanhan kirkon verkkopalvelussa osoitteessa petajavedenvanhakirkko.fi

Petäjäveden vanhan kirkon säätiö lähettää lahjoittajille sähköisen Maailmanperintödiplomin ja sähköisen postikortin, jota voi jakaa joulutervehdyksenä.

Petäjäveden vanhan kirkon verkkopalvelusta voi myös ostaa Maailmanperintöpaitoja ja samalla kannattaa säätiön toimintaa. T-paitoja on kuva-aiheeltaan kahdenlaisia: toinen paidoista kuvaa Petäjäveden vanhan kirkon tapulia ja toista koristaa vanhan kirkon saarnastuolin enkeli.

Petäjäveden tonttupolku kutsuu lapsiperheitä loppuvuoden ajan

Petäjäveden vanhan kirkon säätiö ja Petäjäveden kunta ovat toteuttaneet yhteistyössä Petäjäveden Tonttupolun lapsiperheille. Tonttuja voi löytää muiden muassa Petäjäveden vanhalta kirkolta, Taidetila Toinilasta ja kunnantalolta. Tonttupolun tontut on valmistettu Petäjäveden kunnan työtoiminta Onnelassa.

Palkinnoksi tonttuja nähneet voivat hakea heijastimen Petäjäveden kunnantalolta.

Lisätietoja:

Katriina Holm
kehityspäällikkö
Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko
katriina.holm@petajavesi.fi
p. 040 480 6396