Koe kulttuurin ja luonnonystävän paratiisi

Petäjävedellä voit yöpyä tasokkaissa sviiteissä, mökeissä tai maalaisromanttisissa aitoissa. Yhdistä vanhan kirkon vierailuusi suomalaisesta luonnosta nauttiminen samoilemalla huikeilla luontopoluilla, uimalla kirkkaassa järvessä ja nauttimalla maukasta paikallista lähiruokaa.

Majoitus

Yövy unohtumattoman romanttisesti tasokkaalla luomutilalla

Kirrinjärven rannalla sijaitseva yli 400-vuotias Kumpusen luomutila tarjoaa unohtumattoman maalaisromanttisen miljöön majoittujille, juhliin ja tilaisuuksiin ympäri vuoden. Vanhan ajan tunnelmaa huokuvat, 20-luvun hengessä sisustetut Uuden-Kirrin huoneet ovat maailmanluokan yöpymispaikkoja romantiikan ystäville. Voit myös nauttia lomasta perinteisissä suomalaisissa luhtiaitoissa tai varata seurueellesi oman rantamökin. Tee vierailustasi täydellinen varaamalla myös Kumpusen tunnelmallinen savusauna. Kumpusen nostalgisessa kivinavetassa vietät isojakin juhlia, sillä sinne mahtuu 150 hengen juhlaväki. Lue lisää.

Yövy ja juhli vanhan kirkon vieressä

Petäjäveden vanhan kirkon naapurissa sijaitsevalla maatilalla on ollut asutusta jo 1600-luvulla. Lemettilän tila kuuluu maailmanperintöalueeseen, ja se on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennusympäristöksi. Vuokraa mökki tilan läheisyydestä tai nauti rauhaisat unet kivinavetan paksujen seinien uumenissa kahden hengen huoneessa tai päärakennuksen perinteitä huokuvassa aittamajoituksessa. Lemettilän tunnelmallisessa kivinavetassa järjestät myös juhlat tai kokoukset herkullisesta lähituotantoa hyödyntävästä ruuasta nauttien. Lue lisää.

Nauti kuumakylvystä ja savusaunasta lomamökkeillen

Majoitu Toppalan lomamökeissä harjumaisemassa Jämsänveden rannalla sekä maalaisromanttisessa vanhan maatilan päärakennuksen huoneissa. Koe ikimuistoinen elämys kuumakylpyaltaassa taivaan alla sekä nauti löylyistä hemmotteluhoitoineen perinteisessä savusaunassa. Rannassa on myös tilava grillikota tunnelmallisiin illanviettoihin. Tiedustele meiltä myös melonta- ja metsäretkiä sekä naisten hemmotteluviikonloppuja. Lue lisää.

Hirsihuvila muistojen luomista varten

Hirsihuvila meteoriittijärven rannalla – Petäjälahti sijaitsee täydellisen omassa rauhassa kirkasvetisen Karikko-järven rannalla. Petäjälahden avarissa tiloissa luot muistoja vaikka koko suvun kesken. Hyvin varustettuun huvilaan mahtuu yöpymään 12 henkeä. Astele aamu-usvassa uimaan terassia pitkin laiturille, järjestä ulkokatoksessa tanssit auringon paahtaessa taivaalta ja paista vaahtokarkkeja hämärtyvässä kesäillassa nuotion loisteessa. Ota mukaasi läheiset ihmiset ja vietä unohtumattomat hetket Petäjälahdessa. Lue lisää.

Vuokraa tunnelmallinen hirsimökki Kirrinjärven rannalta

Vanhasta riihestä rakennettu hirsimökki, perinteinen kesämökki, tunnelmallinen nukkuma-aitta – viihtyisät Jukolan mökit sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella, kauniin Kirrinjärven rannalla. Hyvien, matalien uimarantojen lähellä sijaitsevat mökit ovat vuokrattavissa kesäkuusta lokakuuhun. Lue lisää. 

Oma mökki tai edullinen yösija maalaishotellista

Loma-Ässä tarjoaa rauhalliset puitteet lomailemiseen, juhlimiseen ja kokouksiin. Vuokraa mökki maalaismaisemista tai yövy edullisessa maalaishotellissa. Kesäaikaan Loma-Ässän tanssilavalla viihdytään tanssien merkeissä. Lue lisää.

Kannattaa kokea

Vietä päivää maatilalla tai piipahda tilapuodilla

Hakamaan lammastila tarjoaa maatilan arjesta kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua päivän ajan tilan touhuihin. Päivän aikana tutustutaan lampaaseen tuotantoeläimenä ja lemmikkinä sekä ihmetellään talon muuta väkeä, poneja, kanoja, kissoja ja koiria, sekä nautitaan lähiruoasta. Tilan omasta Puodista löydät pehmeitä taljoja, lankoja useammaltakin lammastilalta sekä pientuottajien herkkuja lähiseudulta. Puoti on taiteilija Veikko Hirvimäen synnyinkoti. Lue lisää.

Ratsastusretki luonnossa kaikentasoisille

Ratsastusta luonnon helmassa, ratsastustunteja, maastoretkiä, leirejä sekä ratsastuskursseja – Furuvatnin tallilla järjestetään tunteja kaikenikäisille ja tasoisille ratsastajille. Muistathan varata tunnit ja tutustumiskäynnit etukäteen. Lue lisää.

Ostoskohteet ja paikallista kädentaitoa

Villakamari, verkkokauppa käsityön ystäville

Villakamarin kaksi tarmokasta naista valmistaa uniikkeja asusteita ja huopatuotteita, joita voit ostaa heidän verkkokaupastaan. Villakamarista saat myös huovutusmateriaaleja ja -tarvikkeita. Villakamarin materiaalivalikoimiin kuuluvat maahantuomansa merinovilla kuituna ja neulahuopana, silkkikuidut, -langat ja kankaat, villakankaat, erikoisneulontalangat ja muut huovutustarvikkeet aina huopaneuloista styroksisiin kenkälesteihin. Lue lisää.

Piiku – villatuotteita omista lampaista

Piikun päätuotteena on suomenlampaan villa ja siitä saatavat erilaiset villatuotteet huovutukseen ja muihin käsitöihin. Villa tulee Piesalantilan omasta lammaskatraasta, ja se jalostetaan tilalla monivärisiksi huovutuslevyiksi asti. Tilan pihapiirissä sijaitsee villakauppa, josta saa värikästä ja lähellä tuotettua villaista käsityömateriaalia. Soita ja sovi etukäteen tulostasi. Piikun tavaramerkkinä luonnonväristen villatuotteiden lisäksi ovat leiskuvat värit, jotka tulevat erityisen hyvin esiin juuri suomenlampaan ainutlaatuisen villan vuoksi. Piiku on jalostanut alkuperäisrotumme suomenlampaan villoja antaumuksella jo vuodesta 1984. Lue lisää.

Puulelut tuliaisiksi Puupiippolasta

Tutustu taidokkaaseen käsityöhön Puupiippolassa ja tee löytöjä. Puupiippolan verstaassa on tehty puuleluja jo 30 vuoden ajan. Näppärän naisen käsissä syntyvät niin nukkekodit, naulakot kuin kärryhepatkin. Varmistathan aukiolomme kuitenkin etukäteen puhelimitse. Lue lisää.

Osta Petäjäveden luomuruokaa mukaan Heinähatusta

Kivenheiton päässä Petäjäveden vanhalta kirkolta sijaitsee persoonallinen kauppa Suoramyynti Heinähattu. Kesämökkiläisten rakastama putiikki Heinähattu Petäjäveden sydämessä toivottaa tervetulleeksi pullantuoksulla. Heinähatussa kerääntyvät yhteen paikallisten kädentaitajien taidonnäytteet, maaseutumatkailuyritysten luomutuotteet sekä runsaasti aarteita pursuava kirpputori. Istahda kahvikupillisen äärelle ja nauti kiireettömästä maaseudun rauhasta aamulla leivottua piirakkaa nautiskellen. Lue lisää.

Luontokohteet

Nauti hiljaisuudesta Tampinkierroksella

Ihana Tampinkierros on Teerijärvensuon luonnonsuojelualueella kiertelevä luontopolku. Siellä voit kokea erämaatunnelman ja luonnon hiljaisuuden, sillä Teerijärvensuo on osoitettu tutkimuksissa yhdeksi Keski-Suomen hiljaisimmista kolkista. Luontopolku kiertelee helppokulkuisessa kangasmaastossa sekä suoalueilla. Reitin varrelta löytyy myös penkkejä, joilla voit levähtää hetken ja tarkkailla erämaista maisemaa sekä seurata lintujen puuhia. Tampinkierroksen taukopaikan laavulla voit keittää nokipannukahvit – nuotiopuut löydät läheisestä liiteristä, tietenkin valmiiksi pilkottuina. Lue lisää.

Samoile muinaisten metsästäjien jalanjäljillä Karhulenkillä

Jo ainakin 1500-luvulta saakka nimeltään tunnettu Karhunahas on jylhä aarnialue Töysänperällä, Petäjäveden ja Multian rajamailla. Karhunahas sai nimensä muinaisten karhunmetsästäjien mukaan, jotka ajoivat karhut jokiuomaa pitkin jyrkkien kallioiden väliin. Maakunnallisesti arvokkaaksi suojelualueeksi merkitylle Karhunahtaalle pääset seuraamalla opastettua, noin 600 metrin pituista Karhulenkkiä, joka kiertää rotkokanjonialueen ympäri. Korkean kallioseinämän laella on laavu ja nuotiopaikka, jonne löydät polttopuut reitin alkupäästä. Lue lisää.

Pyöräile tai lenkkeile Töllin taipaleella

Kauniissa mäntykangasmaisemissa kulkeva Töllin taival on Petäjäveden keskustasta lähtevä 12 km pituinen pyöräily- ja kävelyreitti Jämsänveden ympäri. Matkan varrelta löytyvän taukopaikan Ramin Töllin nuotiolla on ympärivuotinen tulentekomahdollisuus – polttopuut löydät Töllin sisältä. Reitille pääset joko Verkkalantietä tai Ruokoilantietä. Kummastakin suunnasta on viitoitus merkittävimmissä risteyksissä.

Nauti maisemista Wanhan Witosen melontareitillä

Kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva Wanhan Witosen melontareitti alkaa Petäjävedeltä ja päättyy Jämsään Päijänteelle reitin kokonaispituus on 75 km. Melontareitin voi meloa lyhyemmissäkin osuuksissa; sopiva päiväretken pituus on 15–25 km. Merkitty reitti alkaa Petäjäveden Kirveslahden venesatamasta, Jämsänveden rannalta, josta on vain vajaan kilometrin matka Petäjäveden vanhan kirkon rantaan. Melontavarusteita sekä opastusta voit vuokrata seudun luonto- ja eräyrittäjiltä.

Piipahda myös Karikkoselällä

Koe melontaretkelläsi Karikkoselkä – noin kaksi miljoonaa vuotta sitten meteoriitin törmäyksessä syntynyt pyöreä kraatterijärvi. Petäjäveden Pirkonsaaren rantaumispaikalta voit tehdä jopa 10 km lenkin Karikkoselän ja Petäjälahden suuntaan. Löydät Karikkoselälle esimerkiksi Kirveslahden venelaiturilta (Miilutie 2, 41900 Petäjävesi).

Lintubongareita hellitään lintutorneilla

Linnuista kiinnostuneet voivat tarkkailla lintujen elämää neljältä erilaisessa maastossa sijaitsevalta lintutornilta Petäjävedellä. Piesalakylän lintutorni sijaitsee avonaisen peltoaukean keskellä (Mataraniementie 13). Tornista voit nähdä peltoaukean linnustoa (esim. kiuru, kottarainen, töyhtöhyyppä, kuovi) ja monia läpimuuttajia kuten suokukkoja ja kapustarintoja. Läheisellä kala-altaalla viihtyy mm. mustakurkku-uikku. Pienen metsälammen Pien-Hetteen lintutornista (Ristikankaantie 319) tarkkailet mm. laulujoutsenia ja haapanoita. Metsäiseltä Lahnajärven lintutornilta (Kuitulantie 56,) voit keväisin nähdä esimerkiksi laulujoutsenen pesintää sekä telkkien ja tukkasotkien soidinmenoja. Sallistensuon lintutornin suoaukealla (Sakarintie 817) voit kokea teerien soidintanssit ja rahkamättäillä pesivät kalalokit.

Kulttuuri

Uskomaton akustiikka ja huikeat artistivieraat ovat luoneet jo 10 vuotta Petäjäveden vanhan kirkon kesiin tunnelman, joka ei unohdu. Kesäkonsertteja järjestetään kesä-elokuussa. Tiedot viimeisimmistä konserteista löydät uutiset-välilehdeltä.

 

Vieraile taidetalo Toinilassa

1950-luvun lopulta saakka paperi- ja karkkikauppana toiminut Toinilan rakennus on kunnan omistama suojelukohde. Taidetalossa lapset ja aikuiset voivat tehdä taidetta rakennuksen sisätiloja ja pihapiiriä somistamaan. Toimintaa pyörittävät kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa, jotka saivat vuonna 2021 lastenkulttuurin valtionpalkinnon Toinilassa tekemästään työstä.

Kesäinen Toinilan taidepolku kutsuu kävijää jatkamaan pihan taideteoksia siitä, mihin ne ovat edellisiltä jääneet. Talolla järjestetään myös ympäristötaidetyöpajoja, joihin ovat tervetulleita lapset perheineen. Toinilan taiteessa hyödynnetään valtaosin kierrätysmateriaalia. Kesäisin Toinilassa järjestetään myös ammattitaiteilijoiden näyttelyitä. Lue lisää.

TYKY-seminaarit

Seminaari tai kehittämispäivä Petäjävedellä?

Petäjäveden auditorio Miilu on edullinen ja käytännöllinen tila seminaarille tai vaikka kehittämispäivän järjestämiselle. Auditorio Miilun salissa on 250 paikkaa nousevassa katsomossa. Kysy tarjous osoitteesta miilu@petajavesi.fi

 

Seurakunta

 

Elävän seurakunnan kohtaamispaikka

Petäjäveden vanha kirkko on edelleen hiljentymisen ja hengellisyyden paikka monelle vierailijalleen. Vanha kirkko on yhä alkuperäiskäytössä, ja siellä järjestetään etenkin kesäisin jumalanpalveluksia, häitä ja kastetilaisuuksia.

Hääparille

 

Häät UNESCOn maailmanperintökohteessa?

Neljä vuosisataa nähnyt Petäjäveden vanha kirkko on ollut lukuisien rakkaustarinoiden sinetöinnin paikka. Suosittuun, tunnelmalliseen vihkikirkkoon mahtuu vieraita noin 240. Vihkikirkkomaksu on 400 € ulkopaikkakuntalaisille ja 200 €, mikäli toisella puolisoista on juuria Petäjävedellä. Vihkimisen voit varata ja kysyä lisätietoja Petäjäveden kirkkoherranvirastosta (p. 0400 816385, petajaveden.seurakunta@evl.fi).