Petäjäveden vanha kirkko juhlii tänä vuonna 25-vuotista UNESCO-taivaltaan. Maailmanperintökohteen tulevaisuudesta keskusteltiin juhlaseminaarissa eilen ja tänään Petäjävedellä. Vuosina 1763–65 rakennettu vanha kirkko on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta ja Suomen ainoa kirkko maailmanperintökohteena. UNESCO-kirkon tulevaisuuden rakentaminen sai vahvan tuen Museovirastolta ja muilta maailmanperintökohteilta.

Juhlaseminaarissa keskusteltiin Petäjäveden vanhan kirkon ja muiden Suomen maailmanperintökohteiden asemasta.

”Maailmanperintösopimuksen mukaan ensisijainen vastuu maailmanperintökohteista on valtiolla. Maailmanperintökohteille tarvitaan perusedellytykset hoidolle ja toiminnan jatkuvuudelle”, Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet sanoo.

”Kaikki maailmanperintökohteet ovat samaa perhettä ja samanarvoisia keskenään. Kohteet on valittu samojen arvojen perusteella, ja niitä tulisi kohdella samalla tavalla”, Suomenlinnan hoitokunnan johtaja Ilari Kurri sanoo.

Petäjäveden UNESCO-kohteesta on huolehdittu lähes koko maailmanperintökohteena oloajan pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin.

”Tulevan hallituksen ohjelmaan on kirjattu maailmanperintökohteiden ja kulttuurimatkailun vahvistaminen. Meillä on Petäjävedellä valmiit visiot, joihin lähdemme hakemaan uuden hallituksen tukea”, Petäjäveden kunnanjohtaja Eero Vainio sanoo.

Petäjäveden vanha kirkon saavutettavuus kohti tätä päivää

Juhlaseminaarissa julkistettiin Petäjäveden vanhan kirkon uusi ilme ja tunnus sekä verkkopalvelu, jossa on myös verkkokauppa.

”Suomalaiset ja kansainväliset vieraat voivat ostaa pääsyliput nyt Petäjäveden vanhan kirkon omasta verkkokaupasta samoin kuin liput kesäkonsertteihin”, Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhankkeen päällikkö Katriina Holm sanoo.

Tulevaisuudessa Petäjävedelle suunnitellaan myös kansainvälisesti palkitun vierailukeskussuunnitelman toteuttamista arkkitehti Mikki Ristolan designilla.

Lisätietoja:
Katriina Holm
hankepäällikkö
Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhanke
katriina.holm@petajavesi.fi
+ 358 40 480 6396

Juhlavuottaan viettävä Petäjäveden vanha kirkko liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon 25 vuotta sitten vuonna 1994 skandinaavisen talonpoikaisarkkitehtuurin ja hirsirakentamisen ainutlaatuisena merkkiteoksena. Suomessa on seitsemän maailmanperintökohdetta ja maailmassa niitä on 1121. Vuosina 1763–65 rakennetussa Petäjäveden vanhassa kirkossa käy vuosittain noin 14 000 vierailijaa ympäri maailman. Kirkko on yhä alkuperäiskäytössä ja kesäisin avoinna vierailijoille lähes joka päivä klo 10–18. Lue lisää www.petajavedenvanhakirkko.fi