Tänä kesänä yleisö pääsee tutustumaan opastetusti Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon arkkitehtuuriin ja maailmanperintöalueeseen kuuluvaan hautausmaahan. Uudet opastusmallit saivat alkunsa Jyväskylän yliopistolla syksyllä 2019 järjestetyllä ”Kehitä kulttuuriperintökohteen vierailukokemusta” -projektikurssilla.  Myös Petäjäveden vuoden 1879 kirkkoon järjestetään säännöllisiä opastuksia.

 

Koronapandemia on vaikuttanut vanhan kirkon kävijämääriin, mutta kotimaan matkailun elpyminen on nähtävissä myös Petäjävedellä. Samalla vierailukokemuksen kehitystyö jatkuu Museoviraston, Kirkkohallituksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

”Vanhan kirkon vierailijat saavat nyt entistä syvällisemmän käsityksen siitä, miksi Petäjäveden vanha kirkko nostettiin vuonna 1994 yhdeksi Suomen maailmanperintökohteista. Jyväskylän yliopiston opiskelijat tekivät viime syksynä hienoa pohjatyötä opastusmallien kanssa ja tämän kesän oppaamme ovat työstäneet näistä yleisölle koettavat versiot,” Petäjäveden vanhan kirkon kehitystyöstä vastaava hankepäällikkö Katriina Holm sanoo.

Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2019 järjestetyllä ”Kehitä kulttuuriperintökohteen vierailukokemusta” -kurssilla opiskelijat kehittivät luonnoksia vanhan kirkon vierailukokemuksen elävöittämiseksi. Kurssi toteutettiin yhteistyössä Museoviraston ja Kirkkohallituksen tukeman Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhankkeen kanssa.

”Matka petäjäiseen rakennustaiteeseen -teemaopastuksessa syvennytään vanhaan kirkkoon sukupolvelta toiselle siirtyneen vaikuttavan puunveistotaidon tuloksena. Kirkkomaan kätkemää -kierroksella tutustutaan menneeseen suomalaiseen arkeen, hautaukseen liittyviin tapoihin ja uskomuksiin sekä siihen, mikä merkitys omalla hautausmaalla oli entisaikojen petäjävetisille”, Holm kertoo.

Myös Petäjäveden vuonna 1879 rakennettuun keltaiseen kirkkoon järjestetään viikoittain opastuksia. Keltaisessa kirkossa voi tutustua tuoreimpaan kirkkotaiteeseen, sillä kirkon sisätiloihin valmistuivat tänä vuonna kuvataiteilija Samuli Heimosen maalaukset.

Petäjäveden vanha kirkko on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta. Paikalliset talonpojat loivat keskisuomalaisen keskiaikais-goottilais-renessanssi-kirkon vuosina 1763-1765.

 

Opastuskierroksia järjestetään 11.7. alkaen

Matka petäjäiseen rakennustaiteeseen -teemaopastus pidetään Petäjäveden vanhassa kirkossa (Vanhankirkontie 9) lauantaisin 11.7.-29.8. klo 13, paitsi 8.8. ja 15.8. klo 15.

Kirkkomaan kätkemää -teemaopastus järjestetään Petäjäveden vanhalla kirkolla sunnuntaisin 19.7.–30.8. klo 15. Opastus pidetään lähinnä ulkona.

Keltaisen kirkon opastus järjestetään Petäjäveden kirkolla (Kirkkotie 12) perjantaisin 17.7.–28.8. klo 16.

Liput opastuksiin voi ostaa verkkokaupasta osoitteesta http://petajavedenvanhakirkko.fi tai Petäjäveden vanhalta kirkolta. Lippuja ei myydä Petäjäveden vuonna 1879 rakennetun keltaisen kirkon ovella. Pääsylipun hinta on 7€/5€. Opastus kestää noin 30-45 minuuttia. Opastustilanteissa huomioidaan koronapandemian edellyttämät hygieniasuositukset.

 

Lisätietoja:

Petäjäveden vanhan kirkon oppaat

opas@petajavesi.fi

040 582 2461

WhatsApp  040 582 2461

tai

Katriina Holm

hankepäällikkö

Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhanke

katriina.holm@petajavesi.fi

+ 358 40 480 6396

 

Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhanke on keväällä 2018 käynnistynyt Museoviraston, Kirkkohallituksen, Petäjäveden kunnan, seurakunnan ja vanhan kirkon säätiön rahoittama hanke, joka kestää kevääseen 2021 asti. Hankkeen päätavoitteena on kehittää ja edistää kestävää matkailua Petäjäveden vanhan kirkon ympäristössä ja yleisemminkin Petäjäveden alueella.

Petäjäveden vanha kirkko liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon 26 vuotta sitten vuonna 1994 skandinaavisen talonpoikaisarkkitehtuurin ja hirsirakentamisen ainutlaatuisena merkkiteoksena. Suomessa on seitsemän maailmanperintökohdetta, ja maailmassa niitä on 1121. Vuosina 1763–65 rakennetussa Petäjäveden vanhassa kirkossa käy vuosittain noin 14 000 vierailijaa ympäri maailman. Kirkko on yhä alkuperäiskäytössä ja kesäisin avoinna vierailijoille lähes joka päivä klo 10–18. Lue lisää www.petajavedenvanhakirkko.fi