Museovirasto on myöntänyt Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon yhteyteen rakennettavan Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen näyttelysisältöjen luomiseen 35 000 euroa. Keski-Suomen maailmanperintökeskus -kokonaisuuden edistäminen on saanut yli 400 000 euroa avustuksia vuodesta 2018 alkaen. Maailmanperintökeskuksen rakentaminen on tavoitteena aloittaa jo tänä vuonna.

Museoviraston nyt myöntämän avustuksen tavoitteena on laatia Keski-Suomen maailmanperintökeskuksessa esitettävien pysyvien näyttelysisältöjen suunnitelma ja sisältöjä.

Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen on tarkoitus toimia kahden maakunnassa sijaitsevan Unesco-kohteen yhteisenä vierailukeskuksena. Se jakaa maailmanperintötietoutta sekä Petäjäveden vanhasta kirkosta että Struven kolmiomittausketjusta, jonka yksi piste sijaitsee Korpilahden Oravivuorella.

Keskisuomalaisia maailmanperintökohteita esittelevän keskuksen rakennuttaja on Petäjäveden Vanhan kirkon säätiö.

“Vanhan kirkon säätiö on pieni, yleishyödyllinen toimija, joka vastaa maailmanperintökohteemme opastuksesta. Kaikki kehitystoiminta on mahdollista avustusten avulla, joita säätiö on saanut vuodesta 2018 alkaen säännöllisesti muiden muassa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Museovirastolta. Yhteensä avustuksia on myönnetty näinä vuosina yli 400 000 euroa keskuksen etenemisen tueksi” sanoo Petäjäveden vanhan kirkon säätiön kehityspäällikkö Katriina Holm.

“Suomen valtio on sitoutunut maailmanperintösopimukseen ja kansalliseen maailmanperintöstrategiaan, jonka mukaan jokaisessa kohteessa tulee olla opastus- tai neuvontapiste”, Holm toteaa.

Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen on suunnitellut arkkitehti Mikki Ristola AOR Arkkitehdit -suunnittelutoimistosta, jolle myönnettiin valtion arkkitehtuuripalkinto vuonna 2021.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan maailmanperintökeskuksen rakentaminen aloitetaan vuoden 2022 aikana ja rakennus vihitään käyttöön vuonna 2023.

Muina rahoittajina suunnittelutyössä ovat Struven ketjua hallinnoiva Maanmittauslaitos, Kirkkohallitus, Petäjäveden kunta ja Petäjäveden seurakunta.

Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen rakentamiseen tarvitaan lahjoituksia

Petäjäveden vanhan kirkon säätiö kerää parhaillaan lahjoituksia keskuksen rakentamiseksi.

“Suunnittelutyöhön voimme hakea valtiollisia avustuksia, mutta Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen rakentamiseen tarvitaan noin 150 000 euroa lahjoituksia yksityisiltä lahjoittajilta ja yrityksiltä. Summa on noin 25 prosenttia arvioiduista rakennuskustannuksista. Loput 75 prosenttia rakentamisen rahoituksesta säätiö hakee ELY-keskukselta yleishyödyllisenä toimijana”, Katriina Holm sanoo.

Rahankeruuta varten säätiöllä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Verohallinto on nimennyt vanhan kirkon säätiön vähennyskelpoisen rahalahjoituksen saajaksi. Lahjoitukset 850 eurosta aina 50 000 euroon asti ovat vähennettävissä veronalaisesta tulosta. Lisätietoja Keski-Suomen maailmanperintökeskuksesta voi lukea vanhan kirkon verkkosivuilta www.petajavedenvanhakirkko.fi.

 

Lisätietoja:

Katriina Holm
kehityspäällikkö
Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko
040 480 6396
katriina.holm@petajavesi.fi

Petäjäveden vanha kirkko liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994 skandinaavisen talonpoikaisarkkitehtuurin ja hirsirakentamisen ainutlaatuisena merkkiteoksena. Suomessa on seitsemän maailmanperintökohdetta, ja maailmassa niitä on 1121. Vuosina 1763–65 rakennetussa Petäjäveden vanhassa kirkossa käy vuosittain noin 14 000 vierailijaa ympäri maailman. Kirkko on yhä alkuperäiskäytössä ja kesäisin avoinna vierailijoille lähes joka päivä klo 10–18. Lue lisää www.petajavedenvanhakirkko.fi.

Petäjäveden vanhan kirkon säätiö perustettiin vuonna 2001 huolehtimaan Petäjäveden seurakunnan omistuksessa olevan vanhan kirkon ja sen ympäristön säilyttämisestä, kunnostamisesta, hoitamisesta ja suojelemisesta. Säätiö vastaa vanhan kirkon maailmanperintöyhteistyöstä, markkinoinnista ja opastustoiminnasta. Säätiön perustajajäseniä ovat Osuuskauppa Keskimaa, Fingrid Oyj, Petäjäveden kunta ja seurakunta, Petäjäveden Osuuspankki ja Petäjävesi-seura. Säätiö rahoittaa toimintansa haetuilla avustuksilla, pääsymaksuilla ja myymällä matkamuistoja.