Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen toteutuminen etenee ja lapio lyödään hiekkaan, vaikka keskuksen rakentaminen siirtyykin. Osuuskauppa Keskimaa lahjoitti keskuksen rakentamiseen 5000 euroa. Leader-ryhmä Vesuri ry puolestaan myönsi maailmanperintökeskusta ennakoiden parkkipaikan laajennukseen ja lähestymisopasteiden lisäämiseen noin 12 500 euron avustuksen.
Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon yhteyteen suunnitellun Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen valmistelu ja varainkeruu jatkuu. Rakennuskustannusten nousun johdosta maailmanperintökeskuksen rakentaminen siirtyy tältä vuodelta, mutta tontilla alkaa jo tapahtua.
”Syksyllä laajennamme maailmanperintökeskustontin hiekkaparkkipaikka-aluetta ja tontilla on tarkoitus tehdä myös jo tarvittavia vesijohtotöitä. Uudistamme lisäksi Petäjäveden vanhalle kirkolle johtavia opasteita. Nämä toimet ovat mahdollisia EU-rahoitteisen Vesuri ry:n rahoituksen ansiosta. Keskuksen suunnitteluun on saatu avustusta myös Museovirastosta, Opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Kirkkohallituksesta sekä Petäjäveden kunnalta ja seurakunnalta”, Katriina Holm, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön kehityspäällikkö kertoo.
”Tällä hetkellä teemme myös Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen näyttelyn sisältösuunnitelmaa ja käsikirjoitusta. Rakennusinvestointiin haetaan vuodenvaihteessa 2022-2023 avustusta ELY-keskukselta”, Holm jatkaa.
Keskimaa lahjoitti 5000 euroa
Maailmanperintökeskuksen rakentamiseen kerätään jatkuvasti lahjoituksia, joista tuoreimpana Osuuskauppa Keskimaan 5000 euron lahjoitus.
Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen toteutuminen edellyttää yhteensä noin 143 500 euron lahjoitusten keräämistä yksityisiltä lahjoittajilta ja yrityksiltä. Summa on noin 25 prosenttia arvioiduista rakennuskustannuksista. Loput 75 prosenttia rakentamisen rahoituksesta haetaan ELY-keskukselta.
”Haastamme kaikki lahjoittamaan Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen rakentamisen hyväksi. Lahjoittaa voi verkossa ja vaikka Petäjäveden vanhan kirkon vierailun yhteydessä,” Katriina Holm sanoo. Petäjäveden vanha kirkko on avoinna elokuun loppuun saakka päivittäin klo 10-18, paitsi juhannuksena 24.-25.6. suljettuna.
Valmistuessaan Keski-Suomen maailmanperintökeskus esittelee molempia keskisuomalaisia maailmanperintökohteita: Petäjäveden vanhaa kirkkoa ja Struven ketjua, jonka Oravivuoren piste sijaitsee Korpilahdella.
Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen on suunnitellut puurakentamisesta tunnettu arkkitehti Mikki Ristola AOR Arkkitehdit -suunnittelutoimistosta, jolle myönnettiin valtion arkkitehtuuripalkinto vuonna 2021.
Rahankeruuta varten Petäjäveden vanhan kirkon säätiöllä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Verohallinto on nimennyt vanhan kirkon säätiön vähennyskelpoisen rahalahjoituksen saajaksi. Lahjoitukset 850 eurosta aina 50 000 euroon asti ovat vähennettävissä veronalaisesta tulosta. Lisätietoja Keski-Suomen maailmanperintökeskuksesta voi lukea vanhan kirkon verkkosivuilta www.petajavedenvanhakirkko.fi.
Lisätietoja:
Katriina Holm
kehityspäällikkö
Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko
040 480 6396
katriina.holm@petajavesi.fi
Petäjäveden vanha kirkko liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994 skandinaavisen talonpoikaisarkkitehtuurin ja hirsirakentamisen ainutlaatuisena merkkiteoksena. Suomessa on seitsemän maailmanperintökohdetta, ja maailmassa niitä on 1121. Vuosina 1763–65 rakennetussa Petäjäveden vanhassa kirkossa käy vuosittain noin 14 000 vierailijaa ympäri maailman. Kirkko on yhä alkuperäiskäytössä ja avoinna 31.8.2022 saakka päivittäin klo 10–18, paitsi suljettuna 24.-25.6.. Lue lisää www.petajavedenvanhakirkko.fi.
Petäjäveden Vanhan kirkon säätiö perustettiin vuonna 2001 huolehtimaan Petäjäveden seurakunnan omistuksessa olevan vanhan kirkon ja sen ympäristön säilyttämisestä, kunnostamisesta, hoitamisesta ja suojelemisesta. Säätiö vastaa vanhan kirkon maailmanperintöyhteistyöstä, markkinoinnista ja opastustoiminnasta. Säätiön perustajajäseniä ovat Osuuskauppa Keskimaa, Fingrid Oyj, Petäjäveden kunta ja seurakunta, Petäjäveden Osuuspankki ja Petäjävesi-seura. Säätiö rahoittaa toimintansa haetuilla avustuksilla, pääsymaksuilla ja myymällä matkamuistoja.