Citynomadin digitaalisen kartan avulla pääset tutustumaan kahteen keskisuomalaiseen Unescon maailmanperintökohteeseen: Petäjäveden vanhaan kirkkoon ja sen ympäristöön sekä Struven ketjun Oravivuoren mittauspisteeseen Korpilahdella. Reitiltä löytyy yhteensä 27 pistettä, jotka mahdollistavat alueen maailmanperintökohteisiin tutustumisen myös omatoimisesti usealla eri kielellä.

Alueiden välillä on useita kymmeniä kilometrejä, ja vierailija voi tehdä helposti hypyn kohteesta toiseen. Oma sijainti kartalla auttaa löytämään mielenkiinnon kohteet alueilla.

Teemakartan on laatinut Petäjäveden vanhan kirkon säätiö, Maanmittauslaitos sekä AOR-arkkitehtitoimisto yhteistyössä Citynomadin kanssa. Löydät sen maksuttomasta Nomadi-sovelluksesta tai webistä citynomadi.com helposti hakusanoilla Petäjäveden vanha kirkko tai Struven ketju.

Suoraan reitille pääset tästä: https://citynomadi.com/route/8d1734828f18b3ed090b25b2aa06d42f?lang=fi

Citynomadin konsepti mahdollistaa digitaalisen aluekartan yhdistämisen laajempaan lähestymiskarttaan. Petäjäveden opastuksessa pohjakartan ja sisältöikkunoiden grafiikan on toteuttanut AOR Arkkitehdit Oy.

Petäjäveden vanha kirkko kertoo suomalaisen kansan arjen tarinaa neljältä vuosisadalta, ja se on rakennettu vuosina 1763-65 puusta, huikealla kädentaidolla. Kirkko nostettiin maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin pitkän perinteen esimerkkinä vuonna 1994. Alueelle on suunnitteilla AOR Arkkitehtien suunnittelema Keski-Suomen maailmanperintökeskusk, joka valmistuessaan istuu Vanhan kirkon piha-alueeseen.

Keski-Suomen toinen maailmanperintökohde on Oravivuoren Struven ketjun mittauspiste. Struven ketju on jättimäinen mittanauha, jonka avulla varmistettiin maapallon koko ja muoto 1800-luvulla. Unescon maailmanperintökohteeksi Oravivuoren mittauspiste pääsi vuonna 2005.

Tämä kartta on suunniteltu niin, että näihin kahteen maailmanperintökohteeseen voi tutustua erillisesti. Kartalla on siis useita tasoja, joista jokainen sisältää omat polkunsa, joissa tutustutaan joko maailmanperintökohteisiin tai niiden ympäristöön. Voit siis halutessasi kiertää jopa viisi erilaista polkua näiden kohteiden ympäristössä.

Petäjäveden vanhan kirkon, Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen ja Oravivuoren tasojen kohteet sisältävät myös audio-opastuksen niin suomeksi kuin englanniksikin, eli voit laittaa kuulokkeet korville ja nauttia kohteista opastuksen tahtiin. Lisäksi opastus löytyy ennätyksellisesti yhdeksällä eri kielellä!

 

Tältä reitti näyttää mobiilisovelluksessa.

Eri tasojen kohteet ja polut on merkattu karttaan eri väreillä.

Kohteiden sisältöikkunat näyttävät tältä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja

Petäjäveden Vanhan kirkon säätiö:

Hanketyöntekijä Sofia Peltonen, p. 040 481 7135, opas@petajavesi.fi

Citynomadi Oy:

Toimitusjohtaja Merja Taipaleenmäki, p. 040 484 0178, merja@citynomadi.com