Tule mukaan vanhan kirkon tapahtumiin!

Kesäkonsertit ja Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi

Petäjäveden vanhan kirkon 30-vuotisen UNESCO-taipaleen kunniaksi vuoden tapahtumatarjonta on erityisen näyttävä. Viiden monipuolisen konsertin sarja huipentuu esiintymiseen, jossa kuullaan UNESCO:n maailman aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon kuuluvaa kaustislaista viulunsoittoa. Vuoden kruunaa syyskuussa maailmanperintökonferenssi, johon odotetaan asiantuntijoita kaikista pohjoismaisista maailmanperintökohteista.

10.7. klo 19 Viitasen Piia

Viitasen Piia on tummanpuhuvaa indie-folkkia soittava artisti, joka on hurmannut viidellä albumillaan niin kriitikot kuin liveyleisönkin. Viimeisin levy Ihmisten aika julkaistiin vuoden 2024 keväällä ja se on saanut hienon vastaanoton. Viitasen Piian akustisesta folkista ja americanasta kumpuava ilmaisu on saanut vuosien saatossa rinnalleen myös uusia sävyjä, kuten akustisia ja elektronisia elementtejä. Viitasen vahvat sävellykset ja sanoitukset porautuvat syvälle ihmisenä olemisen ytimeen. Viitasen Piia kuvailee uusimman levynsä syntyä näin: ”Huomasin uuden albumin kirjoitusprosessin edetessä kirjoittaneeni useita kappaleita eri tavoin kyydistä pudonneiden näkökulmasta: tarinoita ihmisistä, jotka ovat syystä tai toisesta pudonneet tyhjän päälle tai joutuneet rakentamaan elämänsä perustuksia ja turvan tunnetta uudelleen”. Vuonna 2023 Petäjäveden asemamakasiinilla esiintynyt ja hurmannut artisti kuuli esiintymisensä jälkeen vanhan kirkon konserteista ja ilmaisi heti kiinnostuksensa päästä mukaan. Nyt toive toteutuu. Valokuva Ulla Nikula.

17.7. klo 19 Eve & Ossi

Even & Ossin laulut puhuvat tuorein ja oivaltavin sanankääntein, rehellisesti ja hoitavasti, välillä vakavasti pohdiskellen, mutta paikoin myös huumorilla höystäen, arjen kipuiluista, ihmissuhteista, rakkaudesta, taivaskaipuusta, ihmisen syntisyydestä ja toivoa antavasta luottamuksesta armolliseen Jumalaan. Even & Ossin tunnelmallinen tapa esiintyä, vuorovaikutteinen läsnäolo ja herkät tulkinnat ovat koskettaneet yleisöä niin kirkoissa kuin kuppiloissa ja pienissä olohuoneissa kuin suurissa konserttisaleissakin. Duo Eve ja Ossi on saanut paljon hyvää palautetta rehellisestä ja koskettavastakin kerronnasta, johon on helppo samaistua. Yhteisenä haaveena onkin saada tehdä musiikkia niin kauan, kun joku kokee sen sanoman voimaannuttavana. Pariskunta ei havittele niin sanottuja virstanpylväitä, vaan kokee tärkeämpänä merkityksellisyyden.

26.7. Jukka ja Tove Leppilampi & Marzi Nyman

Vuoden 2018 elokuussa kesäkonserttien yleisöennätys meni totaalisesti uusiksi ja tunnelma oli sanoinkuvaamattoman vahva. Tuolloin vanhassa kirkossa esiintyivät Jukka ja Tove Leppilampi sekä Marzi Nyman, jotka saadaan tulevana kesänä jälleen esiintymään vanhaan kirkkoon, kuuden vuoden odotuksen jälkeen. Edellisen kerran jälkeen palaute oli ylistävää: ” Tosi paljon tykättiin konsertista. Se oli sellainen konsertti, jossa pääsee kokemaan tunteita tosi laajalla skaalalla, vaikka jo yhden kappaleen aikana. Huikea konsertti!”

Muusikot ovat tehneet vaikuttavan uran niin yhdessä kuin erikseenkin ja heidän nimensä ovat tulleet tutuiksi monille suomalaisille musiikinystäville. Leppilammet muodostavat gospel-muusikkoparin, joka on esiintynyt lukuisissa konserteissa ja tuottanut monia suosittuja kappaleita ja albumeita. Marzi Nyman on suomalainen monipuolinen muusikko ja ehdottomasti yksi alansa arvostetuimmista. Hänet on taitava kitaristi, säveltäjänä ja tuottaja. Jazzin ja popmusiikin piireissä Nyman tunnetaan omaperäisestä tyylistä ja kyvystä luoda tunnelmallista musiikkia tyylilajien rajoja murtaen. Paluu vanhaan kirkkoon lienee mielekäs myös artisteille, sillä Marzi Nyman luonnehti viimeksi tunnelmiaan tuoreeltaan konsertin jälkeen näin: ”Tämä on ehkä mahtavin kirkko, jossa olemme esiintyneet”.

31.7. Charlotte Loukola & Joona Uusitalo

Charlotte Loukola on Juilliard Schoolista ja Sibelius-Akatemiasta maisteriksi valmistunut viulisti. Hänen opettajiinsa kuuluvat Masao Kawasaki, Ilya Kaler, Réka Szilvay ja Merit Palas. Charlotte tekee mielellään yhteistyötä hänen kollegoidensa kanssa. Hän toimii mm. Radio City Music Hall Christmas Spectacular-orkesterin varakonserttimestarina ja New York Chamber Players-orkesterin 2. viulujen äänenjohtajana. Kamarimuusikkona Charlotte on esiintynyt Carnegie Hallissa ja David Geffen Hallissa. Hän on voittanut useita kamarimusiikkikilpailuja ILO-kvartetin jäsenenä ja hän on aktiivinen Ensemble Phoenician (Chamber Music American apurahan saanut yhtye) jäsen. Solistina Charlotte on kilpaillut menestyksekkäästi niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi Charlotte tekee yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa esittäen heidän teoksiaan ja äänittäen niitä monitaiteellisia projekteja varten. Charlotte opiskeli barokkiviulunsoittoa palkittujen barokkiviulistien Robert Mealyn ja Cynthia Robertsin kanssa Juilliard Schoolissa.

Pianisti Joona Uusitalo opiskelee Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan sekä Antti Siiralan oppilaana. Hän on saavuttanut menestystä mm. Nordic International Piano Competition -kilpailussa 2021 (3. sija), sekä Helmi Vesa – pianokilpailussa 2023, jossa hän sai pääpalkinnon. Joona esiintyy lisäksi ahkerasti lied- ja kamarimusiikkipianistina sekä välillä myös jazz-pianistina. Pianonsoiton lisäksi Joona opiskelee myös sävellystä.

7.8. Panu Savolainen & JPP

Juhlistamme Petäjäveden vanhan kirkon 30-vuotista UNESCO-statusta kaustislaisella viulunsoitolla ja juhlakahvituksella

JPP on toiminut suomalaisen kansanmusiikin uudistajana ja sanansaattajana jo yli 40 vuoden ajan. JPP edustaa aineettoman maailmanperinnön UNESCO-statuksen saanutta kaustislaista pelimanniviulunsoiton perinnettä. Viulusektion ohella kontrabassosta ja harmonista koostuvan yhtyeen musiikilliset juuret yltävät aina 1700-luvulle saakka ja ne ovat saaneet alkunsa Kaustisen Järvelän kylästä kotoisin olevan Järvelän suvun soittoperinteestä. Sen pohjalta oman yllätyksellisen tyylinsä luonut JPP on kiertänyt ahkerasti maailman mantereita ja julkaissut 13 albumia. Panu Savolainen & JPP -yhdistelmää on kuultu mm. Kaustinen Folk Music Festivalilla, Haapavesi Folkissa sekä Yle Radio 1:n konserttitaltioinnilla. Jos JPP on kansanmusiikin legendastatuksensa ansainnut, kuuluu samainen kunnia myös yhtyeen riveissä vaikuttavalla Mauno Järvelälle, joka on muun muassa kehittänyt oman, kansanmusiikkiin voimakkaasti tukeutuvan näppärimenetelmän.

Vibrafonisti Panu Savolainen tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona, säveltäjänä ja yhtyeenjohtajana niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa. Suomalaisen musiikkimaailman tietoisuuteen hän nousi vuonna 2009 perustetun Herd-trionsa sekä erityisesti Herdin ja laulaja Aili Ikosen yhteisen Jazzbasilli-projektin myötä. Kolme albumia julkaisseen Herdin lisäksi Savolainen on johtanut mm. Toivo Kärjen 100-vuotisjuhlavuotta juhlistanutta Toivo-yhtyettään sekä vuonna 2017 perustettua Panu Savolaisen Soivaa Trioa. Kuva Ville Paasimaa.

Nordic World Heritage Conference 2024

:We warmly welcome everyone to join the 2024 conference of the Nordic World Heritage Association. This year, the conference will be held from 2nd to 5th of September in Petäjävesi and Jyväskylä, Finland. The theme of the conference is World Heritage: ’From Interpretation to Communication.’

The conference aims to explore practices and experiences of integrating interpretive work into the daily communication of World Heritage Sites. This involves various customer service channels, such as guided tours, exhibitions, website content, sales pitches, or grant applications. How can we effectively communicate the value and uniqueness of World Heritage to our visitors, stakeholders and the public?

The conference will feature presentations on the latest developments in the field of World Heritage, informative site visits, tours and valuable networking opportunities. The registration link can be found on the event’s website. Come and enjoy Lakeland Finland and its iconic sites such as the Struve Geodetic Arc and Petäjävesi Old Church. The conference is organized by Association of World Heritage Sites in Finland, The National Land Survey of Finland and the Foundation Of Petäjävesi Old Church. Photo Jukka Paakkinen.