Ympärivuotista keskisuomalaista matkailua tukeva Keski-Suomen maailmanperintökeskus -hanke etenee. Petäjäveden Osuuspankki lahjoittaa Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanhan kirkon yhteyteen suunnitellun Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen rakentamiseen 10 000 euroa. Osuuspankin lahjoitus on ensimmäinen julkistettu lahjoitus maailmanperintökeskukselle.
Korona-aika on rajoittanut keskisuomalaista matkailua, joten Petäjävedelle suunniteltu rakennusinvestointi tuo paikallisesti kaivatun positiivisen tuulahduksen.
”Olemme iloisia voidessamme tukea maailmanperintökeskusta, jonka toteutuessa Keski-Suomessa kävijät voivat kokea maailmanperintökohteet ympärivuotisesti”, Petäjäveden Osuuspankin toimitusjohtaja Jaakko Ylitalo sanoo.
Tällä hetkellä Petäjäveden vanha kirkko on avoinna matkailijoille lähinnä kesällä.
”Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen vuosina 2017-2019 teettämän tutkimuksen mukaan Petäjäveden vanha kirkko tuo lähialueelleen 830 184 euron tulovaikutuksen ja 8 henkilötyövuoden työllisyysvaikutuksen. Ympärivuotisen vierailumahdollisuuden myötä näiden lukujen odotetaan kasvavan merkittävästi”, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön kehityspäällikkö Katriina Holm sanoo.
Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen toteutuminen edellyttää yhteensä noin 143 500 euron lahjoitusten keräämistä yksityisiltä lahjoittajilta ja yrityksiltä. Summa on noin 25 prosenttia arvioiduista rakennuskustannuksista. Loput 75 prosenttia rakentamisen rahoituksesta säätiö hakee ELY-keskukselta yleishyödyllisenä toimijana.
Tavoitteena on aloittaa rakennustyöt jo tänä vuonna
Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen on tarkoitus toimia kahden maakunnassa sijaitsevan Unesco-kohteen yhteisenä vierailukeskuksena. Se jakaa maailmanperintötietoutta sekä Petäjäveden vanhasta kirkosta että Struven kolmiomittausketjusta, jonka yksi piste sijaitsee Korpilahden Oravivuorella. Keskisuomalaisia maailmanperintökohteita esittelevän keskuksen rakennuttaja on Petäjäveden Vanhan kirkon säätiö.
Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen on suunnitellut arkkitehti Mikki Ristola AOR Arkkitehdit -suunnittelutoimistosta, jolle myönnettiin valtion arkkitehtuuripalkinto vuonna 2021.
Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan maailmanperintökeskuksen rakentaminen aloitetaan vuoden 2022 aikana ja rakennus vihitään käyttöön vuonna 2023.
Rahankeruuta varten säätiöllä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Verohallinto on nimennyt vanhan kirkon säätiön vähennyskelpoisen rahalahjoituksen saajaksi. Lahjoitukset 850 eurosta aina 50 000 euroon asti ovat vähennettävissä veronalaisesta tulosta. Lisätietoja Keski-Suomen maailmanperintökeskuksesta voi lukea vanhan kirkon verkkosivuilta www.petajavedenvanhakirkko.fi.
Lisätietoja:
Katriina Holm
kehityspäällikkö
Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko
040 480 6396
katriina.holm@petajavesi.fi
Jaakko Ylitalo
toimitusjohtaja
Petäjäveden Osuuspankki
0400 384 056
jaakko.ylitalo@op.fi
Petäjäveden vanha kirkko liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994 skandinaavisen talonpoikaisarkkitehtuurin ja hirsirakentamisen ainutlaatuisena merkkiteoksena. Suomessa on seitsemän maailmanperintökohdetta, ja maailmassa niitä on 1121. Vuosina 1763–65 rakennetussa Petäjäveden vanhassa kirkossa käy vuosittain noin 14 000 vierailijaa ympäri maailman. Kirkko on yhä alkuperäiskäytössä ja kesäisin avoinna vierailijoille lähes joka päivä klo 10–18. Lue lisää www.petajavedenvanhakirkko.fi.
Petäjäveden Vanhan kirkon säätiö perustettiin vuonna 2001 huolehtimaan Petäjäveden seurakunnan omistuksessa olevan vanhan kirkon ja sen ympäristön säilyttämisestä, kunnostamisesta, hoitamisesta ja suojelemisesta. Säätiö vastaa vanhan kirkon maailmanperintöyhteistyöstä, markkinoinnista ja opastustoiminnasta. Säätiön perustajajäseniä ovat Osuuskauppa Keskimaa, Fingrid Oyj, Petäjäveden kunta ja seurakunta, Petäjäveden Osuuspankki ja Petäjävesi-seura. Säätiö rahoittaa toimintansa haetuilla avustuksilla, pääsymaksuilla ja myymällä matkamuistoja.