Meillä on Keski-Suomessa jopa kaksi mahtavaa ja ainutlaatuista UNESCOn maailmanperintökohdetta, joihin sinulla on mahdollisuus päästä nyt helposti yhden päivän aikana 8.6. MatkaMäkelän linja-autolla.

Varaa matkasi MatkaMäkelän sivuilta. Lähdemme Jyväskylästä kuljettajan johdolla kohti Petäjävettä, jossa tutustumme retken ensimmäiseen UNESCOn maailmanperintökohteeseen Petäjäveden vanhaan kirkkoon. Kirkko kertoo suomalaisen kansan arjen tarinaa neljältä vuosisadalta. Keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763-65 rakentama vanha kirkko on veistetty huikaisevalla taidolla ja kätkee sisäänsä elämän suurimpia tunteita. Vanha kirkko on petäjävetisille rakas, ja se lumoaa tuhannet kävijänsä vuosi vuodelta. Teemme kierroksen myös vanhan kirkon hautausmaalla ja kuulemme tarinoita menneestä elämästä.

Kirkolta siirrymme kävellen viereiseen Lemettilän tilan tunnelmalliseen kivinavettaan lounaalle. Petäjäveden vanha kirkko on rakennettu Lemettilän tilan maille. Tila on luokiteltu valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaaksi rakennusympäristöksi.

Sitten lähdemme linja-autolla ja eräoppaan johdolla kohti seuraavaa UNESCOn maailmanperintökohdetta, Struven ketjua, joka hyväksyttiin maailmanperintölistalle vuonna 2005. Kolmimittaus tekniikka, jonka astronomi F.G.W Struve kehitti, oli 1800-luvun merkittävimpiä teknis-tieteellisiä saavutuksia. Mittauksilla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa. Struven ketju sijaitsee 10 maan alueella ja on lähes 3000 km pitkä. Yksi mittausketjun pisteistä sijaitsee Oravivuorella Päijänteen rannalla, Keski-Suomessa.

Oravivuorella pääsemme kulkemaan ja nauttimaan metsäisistä poluista sekä upeista maisemista näköalatornista käsin. Reitti parkkipaikalta näköalatornille on n. 1 km suuntaansa ja menomatka on nousua, ajoittain jyrkkääkin. Sauvat helpottavat ja auttavat kulkemista eli ne kannattaa ottaa mukaan, jos sellaiset löytyy. Rappuset ylös torniin ovat hyväkuntoiset eivätkä askelmat ole kovin korkeat. Oravivuoren huipulla nautimme eräoppaan mukanaan tuomat retkikahvit Lemettilän tilan makean jälkiruoan kera. Huipulla käynnin jälkeen matkalla takaisin parkkipaikalle mennessä on mahdollisuus käydä myös Päijänteen rannalla. Maisemien ihailun jälkeen palaamme linja-autolle ja lähdemme takaisin kohti Jyväskylää.

Päivän aikana on kävelyä jonkin verran (n. 3km) ja onkin hyvä varautua säänmukaisilla ulkoiluvarusteilla, vesipullolla sekä pienellä päivärepulla.

Takaisin Petäjävedelle saavutaan n. klo 16:20 ja Jyväskylään n. klo 17:00.

Varaa matkasi täältä.